Surinaamse Zangvogel Bond

Algemeen

Suriname kan als een waar vogelparadijs worden beschouwd volgens H. Otemma in zijn boek “Birds of Suriname”. Hij geeft in zijn boek verder aan dat er in de afgelopen 150-200 jaar 746 vogelsoorten (species) zijn geïdentificeerd door ornithologen en Suriname dan ook een “must visit” is voor vogelliefhebbers.

De gebroeders Penard geven in 1910 in hun boek “De Vogels van Suriname” en in een artikel dat in 1926 in de West Indische Gids verscheen met de titel “Birdcatching in Suriname”, verslag over het vangen en het kooien van zangvogels. Ze geven hierbij aan dat in Demerara (Guyana) de Twa Twa heel erg geliefd was en men bereid was veel voor te betalen, soms zelfs 5 gulden. (Thans kunnen de bedragen oplopen tot een paar duizend euro voor een goede zangvogel die meedoet aan de wedstrijden). Ook in het grensdistrict Nickerie werd de Twa Twa heel erg geliefd en van daaruit zijn er vele vogels naar Paramaribo gekomen.  Echter werd in Paramaribo pas rond de jaren 60 van de vorige eeuw de Twa Twa zangvogel echt populair.

De Surinaamse zangvogels zijn typisch Zuid Amerikaanse vogels. Met name de Twa Twa zangvogel is van originie afkomstig van het Amazonegebied in Brazilië en is vele jaren in grote populatie aanwezig geweest in het zuiden van Suriname in het Sipaliwiniegebied.

Zowel in Paramaribo, de districten als in het verre binnenland van Suriname kom je zeer vaak mensen tegen die zich samen met hun vogels op straat, op het werk, in de bus of in de binnenstad begeven. Heel vaak gaan de vogels ook gewoon mee in de auto naast de bestuurder. De vogels worden in typisch Surinaamse kooien gekweekt en vaker gesignaleerd bij mensen thuis, op het balkon of erf.

Gedurende tientallen jaren komen elke zondagochtend op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo zangvogelliefhebbers bij elkaar. In de vroege ochtend komen ze uit verschillende plaatsen van het land om te genieten van hun zangvogel. Vanuit de districten Commewijne, Wanica, Para en zelfs het verre Nickerie zijn er vaak vogelliefhebbers die zich op de zondagochtend begeven naar het Onafhankelijkheidsplein. De bedoeling van deze bijeenkomsten van de zangvogelliefhebbers is met name om hun vogels te trainen om samen te fluiten met andere vogels en ze op deze wijze voor te bereiden voor de wedstrijden. Ook komen ze andere vogelkwekers tegen met wie informatie wordt uitgewisseld, waarbij soms vogels ook onderling worden geruild of verkocht.

De zangvogelwedstrijden worden steeds op de vroege zondagochtend gehouden tussen 7.00 en 8.00 uur ’s morgens op het Onafhankelijkheidsplein. Bij deze activiteit zie je steeds vaker toeristen uit het buitenland die komen meegenieten van de zangvogels en de wedstrijden. Een unieke traditie en attractief evenement in Suriname en een waar plezier voor vele toeristen en natuurliefhebbers.

De zangvogelsport is een typisch Surinaamse sport en is door de jaren heen een onderdeel geworden van de Surinaamse cultuur. Typerend van deze nationale sport is dat het grensoverschrijdend is en dwars door alle sociale lagen van de Surinaamse samenleving heen gaat.