Surinaamse Zangvogel Bond

Zangvogelsport Paramaribo

In Paramaribo nam de belangstelling voor de Twa Twa zangvogels in de jaren zestig van de vorige eeuw enorm toe. De wedstrijden met de zangvogels werden toen onder meer gehouden op het Oranjeplein (thans Onafhankelijkheidsplein). Hier was tegenover de Dixiebar een zeer bekende ontmoetingsplaats van vele zangvogelliefhebbers. Andere locaties waar de zangvogelliefhebbers bij elkaar kwamen waren het Jeugdcentrum, Sivaplein en op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Hofstraat.

Vanaf de jaren 1960 hebben vele personen een bijzondere bijdrage geleverd aan de zangvogelsport in Paramaribo. 

In Paramaribo maakte Jozef Banwari  furore met zijn Twa Twa “Darasingh” die hij vernoemd had naar een bekende worstelaar uit India. De zangvogelkwekers Jozef Banwari en Jozef Asruf daagden elkaar in de jaren zestig uit via krantenadvertenties. De voorwaarden die werden gesteld bij het akkoord gaan en aannemen van de uitdagingen leiden vaak tot heftige ruzies vóór de wedstrijden. Echter, werden deze ruzies gelijk na de wedstrijden ook zeer snel vergeten, vanwege de hechte vriendschappen tussen de vogelkwekers.

In Paramaribo was Ro Jong A Kiem ook één van de bekende Picolethouders die vele wedstrijden won.

In de jaren zeventig (1973) stelde Gouverneur Johan Ferrier een trofee ter beschikking bij de Twa Twa wedstrijden. Sedertdien zijn de zangvogelwedstrijden enorm in belangstelling toegenomen en werd er regelmatig verslag over gedaan in de kranten.

In 1974 verscheen in het Suralco Magazine een artikel met de titel “Surinaamse Zangvogeltjes”, waarin de zangvogelwedstrijden werden beschreven.

In de tweede helft van de jaren tachtig werden er wedstrijdperiodes ingevoerd en op regelmatige basis toernooien georganiseerd. Hiervoor werden er alleen wedstrijden georganiseerd op het moment dat de uitdager en verdediger wisten dat hun vogels in goede conditie waren.

  • Bekende personen

Bekende personen die hun stempel hebben gedrukt op de zangvogelwedstrijden in Paramaribo zijn onder andere Jozef Banwari, Jozef Ashruf, Ronnie Calor, Johan Tiao, Ro Jong A Kiem, Harry Boedjawan en Palo Jalimsing.

Ruben Ashruf werd bekend met de hoogste score van 197 punten die bij de Twa Twa is behaald. Bij de Picolet heeft Ro Jong A Kiem de hoogste score op zijn naam staan van 198 punten.

Harry Boedjawan werd op 27 December 2000 tot “Sporter van de eeuw” uitgeroepen. Hij werd in 2016 benoemd tot “Ere Lid” van de Surinaamse Zangvogel Bond.

  • Toename populariteit

De afgelopen twintig jaar is, mede door de belangstelling van vele prominente personen, de populariteit van de zangvogelsport enorm toegenomen. Er zijn thans in Suriname dan ook vele duizenden personen vanuit alle lagen van de samenleving die de vogels thuis kweken om te genieten van hun melodieuze zang. Ook is er een groot aantal personen die regelmatig deelneemt aan de wedstrijden die door de Surinaamse Zangvogel Bond worden georganiseerd.

Prominente personen die de afgelopen jaren bij de zangvogelwedstrijden op het Onafhankelijkheidsplein aanwezig waren zijn onder andere de navolgende geweest.

- President D.D. Bouterse
- Ex Vice President, Ramdien Sardjoe
- Ex Minister van Financiën, Humphrey Hildenberg  
- Ex Minister van R.G.B, Ginmardo Kromosoeto
- Ex Minister van Transport en Waterstaat Nederland, Erica Terpstra.