Surinaamse Zangvogel Bond

UITERLIJKE KENMERKEN

  • Kenmerken Twa Twa

Een Twa Twa kan wel 15 - 20 jaar oud worden. Van snavel tot staart wordt de Twa Twa ongeveer 15 cm lang.

Het verenkleed van de vogels die pas zijn geboren is volledig bruin van kleur. Dit geldt voor zowel de mannetjes- als de vrouwtjesvogels. Een tigriman wordt een mannetjesvogel genoemd in de leeftijd van 12 tot 24 maanden en hij heeft als herkenning een verenkleed welke bruin en zwart gekleurd is.  De Twa Twa repman is volledig zwart gekleurd, hij heeft op zijn vleugels witte poletten en zijn snavel is grijswit gekleurd. Soms is de bek van de Twa Twa zwart gekleurd en hij wordt dan “blaka bek” genoemd.    

  • Kenmerken Picolet 

Een picoletvogel kan wel 10 - 15 jaren oud worden. Van snavel tot staart wordt deze vogel ongeveer 13 cm lang. De jonge vogels (jongmans) zijn bruin van kleur en hebben dezelfde kleur als de wijfjesvogels. De tigrimanvogel krijgt zwarte veren op zijn verenkleed. De volwassen mannetjesvogel is zwart bij zijn kop, rug, staart, vleugels en borst en de onderbuik is donkerbruin. Hij heeft op zijn vleugels witte poletten en zijn bek is zwart van kleur.

  • Kenmerken Rowti 

Blauwbaka Rowti.

De Blauwbaka Rowti kan wel 10 jaren oud worden en is ongeveer 9.0 - 9.5 cm lang. De jonge vogels zijn lichtbruin van kleur met een grijze tint, evenals de wijfjesvogels. De tigriman vogels veranderen van kleur met wisselende donker gekleurde veren naast de bruine kleuren. Bij de Blawbaka Rowti is het mannetje grijsblauw op de kop, wangen en rug. Zijn kin, borst en buik zijn kastanjebruin. De veren van de vleugels en staart zijn zwart met grijsblauwe randen. Op zijn vleugels heeft hij witte poletten en zijn bek is donkerbruin van kleur. 

Oranka Rowti

De volwassen Oranka Rowti kan wel 10 jaren oud worden, is ongeveer 10 cm lang en dus iets langer dan de blauw baka Rowti. De mannetjesvogel is roodbruin op de kin, borst, buik en het onderste deel van zijn rug. De kop is tot de snavel en het bovenste deel van zijn rug grijsbruin met een olijfgroene tint. De veren van de vleugels en de staart zijn zwart met bruine randen.