Surinaamse Zangvogel Bond

KOOIEN, VERZORGING EN VOEDING

  • Kooien

De vogels worden allemaal in aparte kooien gehouden. Ze zijn ongeveer 25 cm breed en 40 cm lang en hoog. Meestal zijn de kooien van de Twa Twa groter dan die van de Picolet en Rowti, omdat de vogel ook groter is. De kooien van de Picolet zijn ook vaak net iets groter dan die van de Rowti.

De kooien zijn typisch Surinaamse kooien en worden gemaakt van hout en draad. De draad is meestal van aluminium of ijzer. Vaak zijn de kooienmakers bepaalde personen die zelf geen kwekers zijn, maar zich volledig toeleggen op het maken van deze zeer unieke Surinaamse kooien.

De voerbakjes (ook wel zaadbakjes genoemd) zijn qua model ook van Surinaamse origine en ze worden van hout vervaardigd.

  • Verzorging en voeding

De kooien waarin de vogels verblijven worden haast elke dag of om de ene dag schoongemaakt door de kwekers, omdat de hygiëne zeer belangrijk is. Ook het drinkwater wordt dagelijks of twee dagelijks ververst en de vogels krijgen dan meestal gelijk hun verse voer. In het drinkwater wordt gemiddeld éénmaal per week vitamines bijgevoegd  om de vogels in een goede conditie te houden en om hun zang te stimuleren.

Regelmatig komt het voor dat de nagels van de zangvogels te lang worden. Deze worden dan zorgvuldig door de zangvogelkwekers (vaak met een nagelknipper) tot een aanvaarbare lengte geknipt. Op deze wijze wordt voorkomen dat de zangvogels blijven vasthaken aan de draden van de kooien, vanwege hun nagels die te lang zijn gegroeid.

De zangvogels zijn allemaal zaadeters en hun hoofdvoeding bestaat uit een combinatie van verschillende soorten zaden. De voeding wordt soms afgewisseld met verse padie of boszaad. Bij de padie gaat het voornamelijk om jonge padie die zeer gewild is door de vogels.

Het “boszaad” oftewel picoletzaad groeit in zwampachtig gebied en wordt door personen die wat willen bijverdienen geplukt en verkocht aan de zangvogelkwekers. De verkoopplaatsen zijn op de locaties waar de zangvogelkwekers bij elkaar komen op de zondagochtend (het Onafhankelijkheidsplein). Ook wordt  het boszaad regelmatig ook op de zondagse markten ten verkoop aangeboden.

Ook hennepzaden en zaden van babun - nefi (bepaalde grassoort) worden vaak toegevoegd aan de voeding om de vogels hun zang en conditie te verhogen.

Voor het baden hebben de vogels een apart badbakje dat ook steeds schoon wordt gehouden. Deze wordt op de bodem van de kooi geplaatst.

Soms worden de kooien ook voorzien van een klein snoepbakje van ongeveer 1 cm breed en 3 cm lang, waarin grit of snoepzaden worden geplaatst als extra voeding. Dit is echter van de kweker afhankelijk of hij wel of geen snoepbakje gebruikt voor zijn zangvogels.

In de kooien van de zangvogels zijn er dus aanwezig:

  1. een voerbakje voor de vogelzaden,
  2. een fontein voor het drinkwater,
  3. een badbakje om te baden,
  4. een snoepbakje voor snoepzaden of grit.

Sommige kwekers plaatsen ook een kalkstokje in de kooi waar de vogel regelmatig in bijt en welke goed is voor zijn snavel.