Surinaamse Zangvogel Bond

ALGEMEEN

In de loop der jaren is de belangstelling voor de zangvogelwedstrijden sterk toegenomen. Sedert de jaren zestig van de vorige eeuw, dus al langer dan 50 jaren, komen zangvogelliefhebbers op de zondagochtend bij elkaar. De locatie is traditioneel het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo, vroeger het Oranjeplein geheten. Bij bijzondere omstandigheden wordt er uitgeweken naar andere locaties (bijvoorbeeld het Telesurveld bij de Cultuurtuin).    

Het is opmerkelijk dat de zangvogels niet alleen worden gekweekt voor hun melodieuze zang, maar ook vanwege de drang van de kwekers om met de vogels weddenschappen aan te gaan. Bij deze wedstrijden wordt er niet gewed voor geld, maar voor een trofee voor de vogel die de beste prestatie levert.

De zangvogelkweker die met zijn vogel het kampioenschap heeft behaald in een toernooi ontvangt een kampioensbeker.

De wedstrijdtoernooien die worden gehouden bij de Twa Twa, Picolet en Rowti vormen een belangrijk onderdeel van de zangvogelsport in Suriname. Dit is met name zo, aangezien de winnaar van een toernooi tot “kampioen van Suriname” wordt uitgeroepen wat natuurlijk een bijzondere eer is voor de zangvogelkwekers.    

Bij alle wedstrijden die worden georganiseerd door de Surinaamse Zangvogel Bond worden de regels van het Wedstrijdreglement in acht genomen.