Surinaamse Zangvogel Bond

VOORBEREIDING WEDSTRIJDEN

Bij de voorbereiding voor de wedstrijden dient het navolgende in acht te worden genomen.

  1. Het trainen om mee te fluiten met andere vogels.
  2. Het prikken van de wedstrijdvogel.
  3. Het boxen van de wedstrijdvogel.
  • Het trainen om mee te fluiten met andere vogels.

De wedstrijdvogel dient enkele weken voor de wedstrijd al gewend te zijn met de omgeving. Ook dient hij zodanig in vorm te zijn dat hij zonder moeite op een korte afstand van andere vogels kan meefluiten. Daarom dan ook dat vele zangvogelkwekers elkaar regelmatig opzoeken op een vaste locatie, zodat de vogels gewend raken aan de omgeving en aan het meefluiten met andere zangvogels.

  • Het prikken van de wedstrijdvogel.

De vrouwtjesvogels worden gebruikt om de mannetjesvogels zodanig op te peppen, zodat zij tot een optimale zangprestatie kunnen komen tijdens de wedstrijd. Deze techniek, waarbij een wijfjesvogel vooraf wordt aangezet om de mannetjesvogel tot een optimale zang te brengen, staat bekend als het “prikken” van de zangvogel.

Bij deze methode is het essentieel dat een vooraf geselecteerde vrouwtjesvogel één dag van tevoren (meestal op de zaterdagmiddag) en soms op de zondagochtend, naast de mannetjesvogel wordt geplaatst op een afstand variërend van 5 m tot 0.5 m. Bij het transporteren van de wedstrijdvogel naar de locatie van de wedstrijden worden beide vogels (het mannetje en wijfje) naast elkaar in de auto geplaatst.

  • Het boxen van de wedstrijdvogel.

Enkele minuten voor aanvang van de wedstrijd wordt de wedstrijdvogel naast een andere mannetjesvogel geplaatst. Deze andere vogel heeft de functie om het gevecht aan te gaan met de wedstrijdvogel. Deze techniek wordt het ‘boxen’ genoemd en de vogel die wordt gebruikt om te vechten met de wedstrijdvogel wordt de ‘boxer’ genoemd.

Indien de wedstrijdvogel wordt weggehaald bij de boxer is zijn zanglust zodanig verhoogd dat hij tot een optimale zangprestatie komt bij de wedstrijd.